Kurssit

Meloja 1 -peruskurssi

Meloja 1 -kurssi on tarkoitettu aloitteleville ja kokemattomille melojille. Jos olet uimataitoinen ja osaat ajaa polkupyörällä, opit myös melomaan. Et tarvitse aikaisempaa melontakokemusta, et myöskää omia varusteita. (Pääsääntöisesti kurssille osallistumisen ikäraja on 15 v. ja on huomioitava, että seuran kalusto on pääosin aikuisille tarkoitettua)

Kurssin aikana pääset tutustumaan kajakkiin sekä muihin melontavälineisiin. Pääset vesille kokeilemaan, miten melotaan eteenpäin ja taaksepäin ja miten käännytään. Harjoitteleminen tapahtuu rannan tuntumassa kokeneiden ohjaajien avustuksella. Kurssin aikana opetellaan myös kaatumistilanteessa toimimista. Luvassa on siis uimista ja kannattaakin ottaa vaihtovaatteet mukaan

Peruskurssi (10 h) rakentuu kahdesta koulutusillasta (ma-ti) sekä erillisestä retkestä (3 h). Retken voi myös suorittaa seuran keskiviikkomelonnan yhteydessä kesäkuun aikana. Keskiviikkomelonta lähtee kanoottivajan rannasta keskiviikkoisin klo 18, ole ajoissa valmistautumassa lähtöön.


Meloja 1 -kurssin sisältö tiivistetysti:
- melonnan perustekniikat: eteenpäinmelonta, peruuttaminen ja kanootin / kajakin ohjaaminen
- melontaturvallisuus, vesiliikenne, olosuhteet ja toimiminen kaatumistilanteessa
- kajakit, kanootit ja melontavarusteet
- melonnan lajit ja harrastusmahdollisuudet
- ympäristötietous


Kurssin suoritettuasi saat Meloja 1 -taitokortin. Kortti on osa eurooppalaista EPP (Euro Paddle Pass) järjestelmää. Sillä voit todistaa melontataitosi Suomen lisäksi yhdeksässä muussa Euroopan maassa. Saatat tarvita sitä esim. kanoottia vuokratessasi.

Meloja 2 -jatkokurssi

Melonnan jatkokurssilla pääset syventämään melonnan perustaitojasi ja opettelemaan lisää turvallisuuteen liittyviä taitoja. Kurssi antaa myös pohjaa Meloja 2 -taitotason testin suorittamiseen. Testin voit suorittaa esim. kurssin järjestäjien testitilaisuudessa, jonka ajankohta ilmoitetaan myöhemmin testiin osallistujille.

Tavoitteena on, että kurssin suoritettuasi osaat huolehtia itsestäsi osittain avoimella meri- tai järvialueella olosuhteissa, joissa tuulee 4-8 m/s ja on max. 0,5 metrin aallokko.

Ennakkovaatimuksena osallistumisellesi on, että hallitset kajakkimelonnan alkeet. Ennen kurssille ilmoittautumista, pohdi omaa osaamistasi seuraavissa asioissa.

Taidot, jotka osaan helpoissa olosuhteissa:

-          nousu kajakkiin ja kajakista poistuminen
-          eteenpäin melonnan perusteet
-          kajakin kääntäminen ja ohjailu
-          sivuttain siirtyminen ainakin yhdellä tavalla
-          kajakin pysäyttäminen
-          taaksepäin melominen
-          lauttaan meno ja siitä poistuminen

Tilanteet, jotka olen kokenut:

-          melominen vasta-, myötä- ja sivutuuleen
-          toisen melojan pelastaminen ja auttaminen vedenvarasta takaisin kajakkiin helpoissa olosuhteissa
-          kajakin kaataminen ja siitä poistuminen