Suositus koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi harrastustoiminnassa

20.10.2020

Uudenmaan alueella koronavirusepidemia on kiihtymisvaiheessa, ja osa alueesta on vaarassa siirtyä leviämisvaiheeseen. Tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti.

Koronavirusinfektio tarttuu herkimmin kaksi vuorokautta ennen ja jälkeen oireiden alusta. Leviämisen ehkäisemiseksi suosittelemme, että harrastustoiminnassa vähennetään ihmisten välisiä kohtaamisia ja samassa tilassa olemista.

Harrastustoiminnassa, kuten urheiluseuroissa, kansalais- ja työväenopistojen kursseilla,taideoppilaitoksissa (esim. tanssi-, teatteri-, musiikki- ja kuvataideoppilaitoksissa),ryhmäharrastuksissa (esim. partio, orkesteri- ja kuorotoiminta) sekä muissa vastaavissa noudatetaan seuraavia koronaviruksen leviämistä ehkäiseviä ohjeita:

 Harrastustoimintaan osallistuvia kehotetaan käyttämään kasvomaskia (yläasteikäisistä alkaen) harrastustoiminnan jatkumisen turvaamiseksi.

 Harrastuksiin tullaan vain terveenä. Henkilön tulee olla täysin oireeton, lieviäkään oireita ei saa olla.

 Kasvomaskia käytetään kaikissa tilanteissa, pois lukien urheilutilanteet. Myös kuoroharjoituksissa pyritään kasvomaskin käyttöön. Amatööriorkestereiden tulee harkita ohjelmistoaan ilman
puhallinsoittimia, muut käyttävät kasvomaskia.

 Kaikkien toimintaan osallistuvien henkilöiden tulee käyttää kasvomaskia koko tilaisuuden ajan, myös mahdollisen yleisön.

 Harrastusryhmän koon suositellaan olevan alle 20 henkilöä.

 Toimintaa suunnitellaan siten, että

o kasvomaskia käytetään kaikissa tilanteissa, kts. yllä

o noudatetaan 2 m turvavälejä sisä- ja ulkotiloissa
o suositaan erillisiä pienryhmiä

o vältetään ryhmien yhteisharjoittelua

o vältetään ryhmien sekoittamista keskenään

o muita tapoja kuten etäyhteyksiä hyödynnetään toiminnassa koronatartuntojen ehkäisemiseksi

o harrastusvälineet ovat henkilökohtaisia, mutta yhteiskäyttöisten välineiden (kuten pallo) desinfektiosta tulee huolehtia

o mahdollisuuksien mukaan harjoituksiin tullaan urheiluvälineet puettuna, pukutiloissa ja muissa yhteisissä tiloissa oleskelu minimoidaan

o järjestävä taho huolehtii jälkisiivouksesta Lohjan kaupunki suosittelee, että mahdollisissa järjestettävissä tapahtumissa käytetään kasvomaskia.

Tapahtumajärjestäjä voi edellyttää tapahtumaan osallistuvilta kasvomaskin käyttöä tiedottamalla siitä etukäteen.

Tapahtuman järjestäjä on vastuussa riittävästä koronatartuntojen ennaltaehkäisystä ja turvallisuuden varmistamisesta THL:n, OKM:n ja lajiliittojen ohjeita noudattaen

https://valtioneuvosto.fi/tietoakoronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset.